Afhankelijk van de bovengenoemde factoren zijn hier alle verschillende soorten isolatie waaruit u kunt kiezen. Natuurlijk heeft elke soort zijn unieke voor- en nadelen en is hij geschikt voor verschillende doeleinden.
Het meest voorkomende type isolatie is in de vorm van dekens of rollen. Deze dekens kunnen worden gemaakt van glasvezel, natuurlijke vezels, minerale wol en plastic vezels, maar het meest voorkomende type is glasvezelmat isolatie. Het kan worden geleverd met of zonder kraftpapier of folie-kraft bekleding, die dient als dampscherm en luchtbarrière. Veel oude soorten isolatie waren in de vorm van blokken en rollen.
Voordelen: Glasvezel batt isolatie is gemakkelijk verkrijgbaar en is breed inzetbaar. Je kunt het installeren in plafonds, als zolderisolatie, kruipruimtes en onafgewerkte vloeren. Het is ook heel betaalbaar en vrij eenvoudig te installeren, en je kunt het zelf doen. Andere vormen van isolatie hebben vergelijkbare voordelen.
Schuimplaat en hardschuim isolatie zijn een stuk steviger dan banket rollen of batts. U vindt isolatieschuim in veel verschillende materialen en diktes. Daardoor is hun nut vrij groot en kunnen ze in bijna elk deel van uw huis worden toegepast. Ze zijn effectief als muurbekleding (zowel intern als extern), als dakisolatie, in zolderluiken, en ook als fundering isolatie tijdens het bouwen.
Hardschuim Isolatie kent verder drie soorten: pir platen, polyisocyanuraat, geëxtrudeerd polystyreen, geëxpandeerd polystyreen. Hun R-waarden per centimeter zijn respectievelijk ongeveer 6,5-6,8, 5 en 3,8.
Voordelen: Schuimplaat Isolatie biedt bijna de dubbele R-waarde van elk ander isolatiemateriaal voor dezelfde hoeveelheid dikte. Ze helpen de warmtegeleiding door hout en stalen balken te verminderen. Bovendien zijn ze sterker, waterbestendig, gemakkelijker om mee te werken en waterdampdoorlatend.
Geïsoleerde betonvormen (ICF’s) zijn H-vormige structuren bestaande uit twee betonnen wanden die tussen lagen isolatie worden gegoten. Zij laten een open luchtkanaal toe tussen de twee muren, wat resulteert in een hoge thermische weerstand tot R-20.
ICF’s zijn een ideale oplossing voor de bouw van energie-efficiënte woningen en kunnen worden gebruikt voor zowat alle residentiële, commerciële en industriële gebouwen. Geïsoleerde betonmuren lijken sterk op traditioneel gebouwde muren, hoewel ze iets breder zijn. De structuur wordt versterkt met stalen staven. Als de muren geen staal of beton nodig hebben om de structuur te ondersteunen, kan meer isolatie worden aangebracht om de R-waarde te verhogen.
Voordelen: Geïsoleerde betonvormen kunnen de muren van uw huis versterken. Ze besparen ook tot 20% van de energie voor verwarming en koeling. Een ander voordeel is geluids- en temperatuurbeheersing.
Losse of ingeblazen isolatie is ook een van de meest gebruikte soorten isolatie. Het wordt rechtstreeks als los materiaal gevormd of in kleinere snippers en korrels gebroken, waardoor het er pluizig uitziet. Ingeblazen isolatie is zeer nuttig omdat u het kunt gebruiken in muren, plafonds, kruipruimtes en zolders zonder de structuren te verstoren. Dit maakt het ideaal voor ruimtes waar normale isolatie niet geschikt zou zijn.
Losse isolatie wordt meestal gemaakt van glasvezel, cellulose of glaswol. Het wordt verkocht in zakken en vereist meestal speciale apparatuur om het in de holtes van het gebouw te blazen.
Standaard ingeblazen glasvezel biedt een R-waarde van 3,2 per centimeter, terwijl chemievrije glasvezel loose-fill 4,2 per centimeter biedt.
Voordelen: Ingeblazen isolatie is meestal zeer milieuvriendelijk omdat het wordt gemaakt met behulp van gerecycled afvalmateriaal. Het is gemakkelijk te gebruiken en is effectief in kleine ruimtes waar andere vormen van isolatie niet werken, vooral rond leidingen en kanalen. U kunt het hergebruiken door het materiaal op te vangen met een stofzuiger en het naar behoefte te verplaatsen.
Over de auteur