• 0475/49 18 52
  • info@gruwez.org

Waarom luchtdicht bouwen?

Ben architect

Waarom luchtdicht bouwen ? Wat is de meerwaarde van gebouwluchtdichtheid ? Hoe belangrijk is een luchtdichte woning bereiken ? Architect Gruwez geeft u de antwoorden.

 

Houtskeltbouw

Door energiezuinig te bouwen, profiteert u van een levenslange besparing op uw energiefactuur. Energiebesparende investeringen verhogen tevens de waarde van uw woning op lange termijn. De investering meer dan waard, vindt u niet? Houtskeletbouw is de ideale bouwwijze om energiezuinig te bouwen.

BEN Architect

Wie beslist om een BEN-woning te bouwen, krijgt naast elke maand een lagere energiefactuur een aanzienlijke financiŽle ondersteuning. Wie een bouwaanvraag indient voor een nieuwe huis of appartement, krijgt enkel nog een E-peilpremie als het E-peil maximaal E40 (20 punten beter dan het wettelijke E-peil van 60) of lager is. Voor een nieuwbouwwoning bedraagt de premie 1.800 euro met een toeslag van 50 euro per punt minder dan 40. Voor een nieuw appartement krijg je 800 euro met een toeslag van 30 euro per extra punt dat je beter doet. Voor E30 loopt de premie zo op tot respectievelijk 2.300 en 1.100 euro. Lees meer

Luchtdichte Villabouw

Bent u van plan om een nieuwe villa te bouwen? Een 'nieuwbouwpremie' bestaat niet, maar wie een extra inspanning levert om energiezuinig te bouwen, kan daarvoor beloond worden.

Waarom luchtdicht bouwen?

Luchtdicht bouwen gaat om het tegengaan van ongewenste luchtstromingen door de gebouwschil. Als lucht ongewenst van buiten naar binnen stroomt noemen we dat infiltratie. Gaat lucht ongewenst van binnen naar buiten dan noemen we dat exfiltratie. Luchtdicht bouwen, het minimaliseren van ongewenste luchtstromingen, is belangrijk om een aantal redenen:


BEN-krediet - Energiesparen

Ook banken vinden BEN een slimme keuze. Niet alleen voor de premies en kortingen, maar vooral omdat een BEN-woning een hogere marktwaarde heeft en de BEN-bouwer maandelijks minder energiekosten betaalt. Om u voluit voor BEN te laten kiezen, moedigen bepaalde banken u aan met een extra voordelig BEN-krediet.

 

Waarom luchtdicht bouwen? - Energiebewust Ontwerpen

Luchtlekken zijn om meerdere redenen zoveel mogelijk te vermijden. Om te beginnen veroorzaken zij ongecontroleerde energieverliezen. Een goede isolatie is op zich onvoldoende om de warmteverliezen te beperken. Een onzorgvuldig geplaatste isolatielaag verliest veel van haar isolerende eigenschappen door luchtstromingen zoals luchtrotatie en windspoeling (stroming van buitenlucht onder en door de warmte-isolatie). Een concept met doorgedreven isolatie, zoals een lage-energiegebouw of passiefgebouw, zal alleen gehaald worden met een secuur uitgevoerde isolatie in combinatie met een luchtdichte gebouwschil. Verder kunnen luchtlekken aan de basis liggen van condensatie die kan resulteren in schimmelvorming of zelfs bouwschade. Luchtlekken leiden tevens tot ad hoc luchtuitwisselingen die een gecontroleerde luchtkwaliteit in het gebouw onmogelijk maken. Het debiet, de plaats, het moment en de richting van die uitwisselingen worden immers bepaald door verschillen in luchtdruk tussen binnen en buiten, ontstaan onder invloed van de wind, temperatuurverschillen of mechanische ventilatie. Dat hypothekeert ook de goede werking van een ventilatiesysteem

Luchtdicht bouwen: hoe praktisch aanpakken?

Waarom wil men eigenlijk luchtdicht bouwen? Is het niet beter om een "ademend gebouw" te hebben? Het misschien goed om met deze vraag te beginnen. Op de onderstaande tekening zien we in het geel de thermische isolatie. Deze moet ononderbroken aangebracht worden en het volume ingesloten door de isolatie noemt men het beschermd volume. Om een gebouw luchtdicht te maken moet liefst aan de binnenkant van de isolatie laag een ononderbroken luchtdichte laag worden aangebracht.

Waarom luchtdicht bouwen?

De globale strategie isolatie, luchtdichtheid, ventilatie Onder invloed van de Europese klimaatdoelstellingen (zie figuur) verstrengen de gewestelijke EPB-regelgevingen (energieprestaties van gebouwen) aan een razendsnel tempo. In dat kader zal een goede luchtdichtheid binnenkort onontkoombaar worden om aan de strengere eisen te voldoen. Een goede luchtdichtheid kan de energieprestatie van een gebouw immers met 15% verbeteren. De luchtdichtheid van de gebouwschil maakt deel uit van een globale strategie die tot doel heeft om een comfortabele en energiezuinige woning te creŽren. Deze strategie omvat: Het voorzien van een voldoende dikke en correct uitgevoerde thermische isolatie Het waarborgen van de luchtdichtheid van de gebouwschil Het verzekeren van een gecontroleerde hygiŽnische ventilatie Teneinde een goed thermisch comfort te garanderen en de warmteverliezen te beperken is het belangrijk om een voldoende dikke en correct uitgevoerde thermische isolatie te voorzien. Deze dikke isolatielaag heeft echter geen zin wanneer de buitenschil van het gebouw niet luchtdicht is, want anders waait de koude zo door de isolatie en de kieren en spleten van het gebouw.

Tags: Kapsalon inrichting - campervan - Busreizen - Veranda - Trapliften - traplift - ascenseur domestique - monte escalier - huislift - elektricien brugge