• 0475/49 18 52
  • info@gruwez.org

Kangoeroewoning bouwen

Een huis bouwen om opnieuw samen te wonen met je ouders, zie jij dat zitten? Je privacy behouden maar toch onder één dak leven, het kan in een kangoeroewoning. Maar hoe begin je daar nu precies aan? Wij gidsen je erdoor! Kangoeroewoning Bij een kangoeroewoning moet ik altijd denken aan … een kangoeroe met een buidel. En net dat is het, een woning met daarin een kleinere, tweede wooneenheid, ja hoor, je dacht het al, de buidelwoning. De bekendste vorm van kangoeroewonen is de zorgwoning. In dat geval trekt een oudere persoon of persoon met beperking in bij z’n familie, vaak de kinderen. Er wordt een aparte woonruimte voorzien, zodat ieder z’n eigen ding kan doen. Een goede combo: je behoudt je zelfstandigheid, maar er is altijd wel iemand in de buurt om een oogje in het zeil te houden. Of omgekeerd, een lieve oma of opa die een keertje de kids kan opvangen. Ideaal en everybody happy!

Architecten en bouwfirma’s met ervaring in nieuw te bouwen kangoeroewoningen zijn eerder dungezaaid, lijkt wel. Het voordeel van een nieuwbouwkangoeroewoning is dat je op voorhand de tijd kan nemen om over alles na te denken en zo jullie ideale huis te (laten) bouwen. Stof om over na te denken.

Een kangoeroewoning bouwen met Verelst.

We worden allemaal een dagje ouder en de bouwgronden worden schaarser. Een kangoeroewoning bouwen is een oplossing: samen wonen en toch apart onder één dak. Maar is zo’n kangoeroewoning wel zo snel gebouwd? Wat zijn de voorwaarden en wat mag volgens de huidige wetgeving? Wat is kangoeroewonen? Kangoeroewonen betekent dat twee partijen of gezinnen samen en toch apart wonen onder één dak. Een kangoeroewoning bestaat dus uit twee onafhankelijke wooneenheden binnen eenzelfde pand. Zo behoudt elk gezin voldoende privacy maar kan er snel en handig beroep gedaan worden op elkaars hulp. Het is een concept dat regelmatig voorkomt binnen families. Ouders met kinderen delen de kangoeroewoning met hun ouders. Maar een familiale band is hier niet persé nodig. Belangrijk is wel dat er tussen de twee partijen of gezinnen een belofte is van wederzijdse solidariteit, namelijk zorgen voor elkaar. Het jonge gezin doet bijvoorbeeld boodschappen voor de grootmoeder, terwijl de grootmoeder op het kleinkind babysit.

 

Op naar een kangoeroewoning: hoe pak je het aan?.

Samenwonen met je ouders, andere familieleden, vrienden of zelfs mensen die je niet kent. ‘Kangoeroewonen’ is de term. Intrekken bij een kind of familielid maakt het voor ouderen mogelijk om langer thuis te wonen, terwijl jongere gezinnen die onder één dak wonen op die manier de kosten drukken. Welke mogelijkheden heb je? Wat mag wel en wat niet? En ook niet onbelangrijk: wat zijn de gevolgen? Onder één dak wonen met je ouders, andere familieleden, vrienden of zelfs vreemden: dat is kangoeroewonen. Save Zorgwonen is ideaal voor ouderen die niet meer zelfstandig kunnen wonen. Save Kangoeroewonen is zorgen voor elkaar. Denk maar aan ouderen die op de kinderen letten, of het jongere gezin dat voor de ouderen naar de winkel gaat. Save Wie gaat samenwonen met anderen, staat een deel van zijn privacy af. Maar het feit dat je nooit helemaal alleen bent, heeft ook zijn voordelen. Save “We maken het onderscheid tussen drie verschillende vormen van kangoeroewonen,” legt Annelies Maes van Villa Juris Advocaten uit. “In een eengezinswoning, in een meergezinswoning of onder de vorm van zorgwonen. Vooral die laatste is een klasse apart.” Waar zit het verschil? “Kangoeroewonen doe je in een een- of tweegezinswoning. In het tweede geval wordt er voor elk gezin een aparte wooneenheid gecreëerd,” klinkt het. “Een akte bij de notaris maakt het onderscheid tussen de gemeenschappelijke delen (bijvoorbeeld de inkomhal, de tuin, de lift,…) en de private delen. Iedere eigenaar krijgt zijn deel toegewezen. Op de gemeenschappelijke delen geldt er een gedwongen mede-eigendom.” “Kangoeroewonen in een ‘eengezinswoning’ blijft voor het kadaster één woonst op één lot grond. Dit betekent dat – in tegenstelling tot bij een meergezinswoning – er maar één kadastraal inkomen en één onroerende voorheffing is. Wie eigenaar is van de woning speelt in principe geen rol. Beide partijen creëren een vrijwillige onverdeeldheid, een partij is eigenaar en de andere betaalt huur of beide partijen huren van een derde partij.” “Een speciale vorm van kangoeroewonen is het ‘zorgwonen’”, vertelt Maes. “In dit geval komt er een ondergeschikte woonunit binnen een woning bij zodat maximum twee personen kunnen inwonen die ouder dan 65 jaar of hulpbehoevend zijn. Denk maar aan ouders die niet meer zelfstandig kunnen wonen en bij hun kinderen intrekken.”

 

Een kangoeroewoning bouwen Ralus.

Omdat het steeds moeilijker wordt om betaalbare bouwgrond te vinden en we allemaal langer leven, is er vanuit Australië een creatieve oplossing overgewaaid. De naam: Kangoeroewonen of ook wel Zorgwonen genoemd. Concreet gaat het over een bouwformule waarbij 2 gezinnen op 1 stuk grond wonen. De formule Het principe van kangoeroewonen is zeer eenvoudig, nl. het bouwen van een wooneenheid die bestaat uit 2 onafhankelijke woningen en wordt bewoond door meestal een jonger echtpaar en een ouder echtpaar, waarbij beide gezinnen die er wonen dit als een win-win situatie ervaren. Ze genieten immers allen van de voordelen van elkaars nabijheid en steun zonder elkaar te overrompelen. Ze behouden beide hun privacy en kunnen toch gerust zijn dat er altijd iemand in de buurt is. Door een kangoeroewoning te bouwen worden veel jonge gezinnen niet langer geremd door de hoge grond- en bouwprijzen, en krijgen ze toch de mogelijkheid om een eigen onroerend goed te verwerven. In vele landen zoals bv. Nederland en de Scandinavische landen is de formule al goed ingeburgerd en in België kent het een steile opganggang. Op het concept van kangoeroewonen staat geen leeftijd. Heel vaak gaat het om een combinatie tussen een jongere en oudere generatie, maar dit wil niet zeggen dat kangoeroewonen niet mogelijk is tussen twee partijen van dezelfde generatie. Ook een familiale band is niet nodig bij kangoeroewonen, maar het komt bij ons wel het meest voor. Vaak gaat het over 2 partijen die een langdurig engagement willen aangaan voor de alledaagse hulpverlening en het zorgen voor elkaar. Hoe dit concreet ingevuld wordt, bepaal je zelf.

 

Zorgwonen

Zorgwonen is het creëren van een kleinere woongelegenheid binnen een bestaande woning zodat maximaal twee oudere of hulpbehoevende personen kunnen inwonen. Om een zorgwoning te creëren moet de eigendom, of ten minste de blote eigendom van de hoofd- en de ondergeschikte wooneenheid aan dezelfde eigenaar toebehoren. Ook een huurwoning kan in aanmerking komen als zorgwoning, maar de eigenaar moet hiervan wel op de hoogte zijn en zijn goedkeuring geven. Voorwaarden Uw woning is een zorgwoning als voldaan is aan volgende voorwaarden: In de bestaande woning wordt 1 kleinere (ondergeschikte) wooneenheid gecreëerd. Het is niet mogelijk om twee of meer aparte zorgwoningen te creëren in één hoofdwoning. De ondergeschikte wooneenheid vormt één fysiek geheel met de hoofdwoning (geen vrijstaand bijgebouw of mobiele zorgunit) De ondergeschikte wooneenheid, de ruimten die gedeeld worden met de hoofdwoning niet meegerekend, maakt ten hoogste een derde uit van het bouwvolume van de volledige woning. De hoofdwoning en de ondergeschikte woning zijn eigendom van dezelfde eigenaar(s). De creatie van een ondergeschikte wooneenheid gebeurt met het oog op het huisvesten van: ofwel ten hoogste 2 personen, waarvan minstens 1 persoon van 65 jaar of ouder ofwel ten hoogste 2 personen, waarvan minstens 1 hulpbehoevend (kinderen die ten laste zijn van de hulpbehoevende persoon worden niet meegerekend bij het bepalen van het maximum van 2 personen). De hulpbehoevende is: een persoon met een handicap een persoon die in aanmerking komt voor een tegemoetkoming van de Vlaamse Sociale Bescherming (vroeger zorgverzekering) een persoon die hulp nodig heeft om zelfstandig te wonen. De hulpbehoevende personen kunnen zowel in de hoofdwoning als in de ondergeschikte woning wonen.

Kangoeroewoning bouwen.
Denkt u erover om een kangoeroewoning te bouwen? Geen gek idee, want deze praktische ‘dubbele woning’ biedt veel voordelen. Ouders, grootouders en hulpbehoevenden kunnen langer zelfstandig wonen door de woning te delen met een (jong) gezin. Zo besparen ze ook nog eens op de zorgkosten. Maar er zijn nog meer redenen waarom het bouwen van een kangoeroewoning zo’n goed idee is… Wat is een kangoeroewoning? Een kangoeroewoning is een gezellig en vertrouwd alternatief voor een seniorenwoning, aanleunwoning of verzorgingstehuis. Het is een woning waarbij ouderen of hulpbehoevenden de benedenverdieping of een gelijkvloers deel van een woning betrekken. Een jong gezin bewoont de andere ruimtes in de woning. Een kangoeroewoning bouwen is voor beide partijen aantrekkelijk. Het jonge gezin kan boodschappen doen, een stukje sociale controle uitoefenen en hulp bieden bij een te zware of ingewikkelde klus. Bovendien geeft het ouderen en hulpbehoevenden een veilig gevoel dat ze niet alleen zijn. Andersom kunnen ouderen op de kinderen passen of hulpbehoevenden zorgen dat de tuin netjes blijft.

Mortex

Mortex bestaat uit een mengsel van kalk, cement en toeslagstoffen. Het is een poeder dat aangemaakt moet worden met een speciale vloeistof. Qua samenstelling lijkt het op betoncire alleen bevat mortex geen epoxy- of polyurethaanharsen en is het na aanbrengen direct waterdicht. Met mortex kun je wanden, vloeren, aanrechtbladen en badkamermeubelen een authentieke betonlook geven. Het product is na aanbrengen volledig waterdicht en is dus niet alleen geschikt voor de woonkamer of slaapkamer maar ook voor keuken- of badkamer.

Tags:

Appartement te koop Spanje - Parkeersysteem - Opkoper wagens - koerier Limburg - welfsels - opkoper bestelwagens - auto verkopen - Webdesign bureau - Online Marketing